Düşük Ayak Sendromu

Düşük Ayak Sendromu

Düşük Ayak Sendromu

Düşük Ayak Sendromu Literatürü'ne YDÜ tarafından bir yenilik daha eklendi.

Yakın Doğu Üniversitesi'nden "Düşük Ayak Sendromu" Hastalarının Yürüme Zorluklarını Gidermek için Kullanabildikleri Düşük Ücretli Cihaz SCI Indeksli Uluslararası Dergide Yer Aldı.

Yakın Doğu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi CIS bölümü öğretim üyesi Prof Dr Doğan İbrahim ve Tıp Fakültesi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Aliye Tosun ve Yrd. Doç Dr. Pembe Hare Yiğitoğlu birlikte yürüttükleri çalışma SCI Indeksli Instrumentation Science and Technology dergisinde yayınlandı.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi CIS bölümü öğretim üyesi Prof Dr Doğan İbrahim ve Tıp Fakültesi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Aliye Tosun ve Yrd. Doç Dr. Pembe Hare Yiğitoğlu birlikte yürüttükleri çalışmalar sonunda SCI Indeksli Instrumentation Science and Technology dergisinde "Design of a Low-Cost Microcontroller Based Functional Electronic Stimulation Device for Drop Foot Correction" isimli makaleleri yayınlanmıştır. Makalede tasarımı yapılmış olan cihazın teknik detayları ve çalışmalar sonucunda elde edilmiş olan neticeler verilmiştir.

Çalışmanın teknik çalışmalarını yürüten Yakın Doğu Üniversitesi (Near East University) CIS bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan İbrahim, "Düşük Ayak Sendromu" hastalarının yürüme zorluklarını gidermek için kullanabildikleri cihazları oldukça yüksek ücretler karşılığı sahip olduklarını belirterek, "Bizim bulduğumuz cihaz düşük ücretiyle hastaların dikkatini çekecek ve daha çok hasta hayat standardını yükseltebilecek" dedi.

Düşük ayak sendromu, multipl skleroz, serebral palsi, omurilik yaralanması olan hastaların ortak problemidir. Sorun, santral sinir sistemi ile ayakbileğine dorsifleksiyon yaptıran peroneal sinirin arasındaki iletişimin kaybıdır. Hasta ayağını ayak bileğinden yukarı doğru hareket etiremez. Eklemlerin hareket açıklığını arttırmak, ağrıyı azaltmak, spastisiteyi önlemek ve kası güçlendirmek için elektrik akımı ile kas-sinir sistemi uyarılır. Fonksiyonel elektriksel stimülasyon (FES) bu tedavi yönteminin fonksiyonel amaçla uygulanmasıdır. Amaç fonksiyonel kontrolü kolaylaştırmak veya arttırmaktır. FES; omurilik yaralanması, travmatik beyin hasarı, inme ve periferik innervasyonu korunmuş diğer santral sinir sistemi hastalıklarında kullanılır. Ayakta durmak ve yürümeyi sağlamak FES'in en önemli kullanım amaçlarındandır.

Yayınlanmış olan makale sayesinde Prof Dr Doğan İbrahim, Doç. Dr. Aliye Tosun, ve Yrd. Doç Dr. Pembe Hare Yiğitoğlu, Düşük Ayak Sendromu literatürüne Yakın Doğu Üniversitesi tarafından bir yeniliğin daha eklendiğini belirtmişlerdir.

Sosyal Medya: